Huidige leefomgeving lokt ongezonde leefstijl uit

Gezond leven is een steeds grotere uitdaging in een voedsel- en beweegomgeving die onbewust ongezond gedrag in de hand werkt. Ongezonde en goedkope voeding is overal verkrijgbaar terwijl je voor een gezonder alternatief meer je best moet doen. Denk aan de grote aanwezigheid van fastfoodketens in ieder winkelstraat, buurt of schoolomgeving. Of de grote hoeveelheid ongezonde voeding in de supermarkt. Op stations, bij benzinepompen en onderweg (net als je honger hebt) is een snelle hap snel en eenvoudig voorhanden. Een appel vind je er niet. Zelfs in ziekenhuizen en kantines moet je de gezonde voeding zoeken.

Maar ook bewegen hoeft steeds minder dankzij roltrappen, loopbanden, liften, auto’s en elektrische fietsen. De lift is altijd duidelijk aanwezig in een gebouw terwijl je de trappen vaak moet zoeken. Werk is steeds meer mentaal en minder fysiek en als we niet oppassen dan zitten we de hele dag achter onze computer. Ook ontmoeten we mensen niet meer fysiek, maar ook steeds vaker vanachter diezelfde computer via Zoom of Teams op dezelfde vaste plek.

Tenslotte zorgt een 24 uurs economie ervoor dat we steeds minder ontspannen en altijd maar aan staan. Slapen komt steeds meer onder druk te staan omdat we veel uit onze dag willen halen of slecht slapen. Chronische stress en Burn-out zijn gevleugelde woorden in de maatschappij van vandaag. We ‘zijn’ steeds minder en ‘moeten’ steeds meer ‘doen’ om aan alle eisen en verwachtingen van de maatschappij en van onszelf te voldoen.

Mag je dan helemaal nooit meer kiezen voor gemak? Natuurlijk wel, maar het gaat om de balans. Dat noemen wij de 80/20 regel. Als je voor 80% gewoon lekker gezond leeft, mag je best voor 20% zo nu en dan wat minder gezonde keuzes maken. Meer over het effect van je keuzes op je gezondheid vind je hier .

Openingstijden:

  • Ma 08:30 - 17:30
  • Di 08:30 - 17:30
  • Wo 08:30 - 17:30
  • Do 08:30 - 17:30
  • Vr 08:30 - 17:30
  • Zaterdag gesloten
  • Zondag gesloten

Adres:

De Klapmuts 43
3828 SN HOOGLAND
Utrecht
Nederland

Andere site:


© 2024, Rookvrij.eu, Leefstijl in Amersfoort e.o.